Lean Six Sigma


Áttekintés

A Six Sigma a Motorola által 1984-ben kifejlesztett folyamatjavító keret vagy módszertan. Ez nagyon hasznos sokféle eszköz és technika egyesítése, a DMAIC (Define-Measure-Analysis-Analyze-Improve-Control) nevű fejlesztési ciklust felhasználva. Mivel az eredeti Six Sigma magas színvonalú folyamatok létrehozására koncentrál, a vállalatok hamarosan rájöttek, hogy a DMAIC ciklus még több potenciált kínál. Így a Lean filozófia és a Six Sigma megközelítések egy nagyon természetes integrációja a Lean Six Sigma-hoz alakult.


Az FBE által folytatott Lean Six Sigma projektek és képzések több mint 20 éve mérhető eredményeket és jelentős megtérülést garantálnak az ügyfelek számára.Az idő múlásával számos különféle társaságban, intézményben és szervezetben valósítottuk meg a projekteket, javítva a folyamatokat diszkrét, folyamatos vagy tranzakciós podukcióban, a szolgáltatásokban, a pénzügyben, az IKT-ban vagy az egészségügyben.

A DMAIC ciklus a Lean Six Sigma fejlesztési projekteknél:

six sigma roadmap


Lean Six Sigma tréningek

Figyelemfelkeltés a Lean Six Sigma számára

Ez általában a Vezetők, Támogatók és Koordinátorok képzésével kezdődik.Ez a képzés két napig tart, és tartalmaz eljárásokat a fejlesztési projektek kiválasztására és azok teljesítményének mérésére. Áttekintést nyújt a Lean Six Sigma módszertanról projektmenedzserek, koordinátorok, szponzorok és minden releváns döntéshozó számára.

A többi figyelemfelkeltő képzésre csak akkor van szükség, ha a vállalkozása már rendelkezik a Green Belt-ek, a Black Belt-ek és a Szponzorok struktúrájával. Miután ezeket megszerezte, felismerheti, hogy hasznos volna, ha a Lean Six Sigma projekt tagjai rendelkeznének valamilyen alapvető know-how-val a módszertan terén. Ezt általában a Yellow Belt-ek (két nap) vagy a White Belt-ek (egy nap) képzésével töltik meg. 

Lean Six Sigma szakértői képzés

A Green Belt-ek
a Lean Six Sigma első szintű szakértői, akik képesek néhány kisebb fejlesztési projekt vezetésére és irányítására. Képzésük 10 napot vesz igénybe, plusz saját fejlesztési projekt kidolgozása. A projekt bemutatja a Green Belt képességét a Lean Six Sigma módszerek sikeres alkalmazásában. A GB edzési ütemterve:


GB sixSigma

A Black Belt-ek a Lean Six Sigma magasabb szintű szakértői, akik képesek nagy fejlesztési projektek vezetésére és irányítására. A Green Belt program sikeres befejezése után a továbbképzésük 8 napig tart a Tréner mellett, amelyet 2 napos önképzés egészít ki az utasítások szerint. Ismét minden Black Belt jelöltnek bizonyítania kell a fejlettebb Lean Six Sigma módszerek alkalmazhatóságát a projekt komplett formájában. A BB edzési ütemterve:
BB sixSigma

A Master Black Belt-tek a legmagasabb szakértők a Lean Six Sigma hierarchiában. Fő feladatuk a fejlesztési stratégia kidolgozása a társaságban, valamint a zöld és fekete öv támogatása projekteikben. A BB státusz elérése után a MBB felé tartó továbbképzés további 10 napot igényel, plusz egy stratégiai szintű projekt megvalósítását. A Master Black Belt általában nagyon tapasztalt és tisztelt személy stratégiai gondolkodással. De ez nagyon ritka pozíció. Ennek az oka az, hogy általában a vállatoknak csak 1 saját MBB kell 3000 alklamazotra. Más szóval, sok vállalat általában egy MBB-el rendelkezik több gyártási egység számára, vagy külső támogatásra támaszkodik (például az FBE Master Black Beltek-től).
ppm 2
Jegyzet: A képzést a Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma akkreditálta.

A megvalósítás támogatása, coaching és szoftver 

Támogatás az útján keresztül 

Az FBE teljes körű szolgáltatást nyújt, amely soha nem ér véget az edzéssel. Több, mint elkötelezettek vagyunk a sikere iránt, és ezért az FBE kiválasztása a Lean Six Sigma egyik partnereként azt jelenti, hogy számíthat a tapasztalt MBB - ünkre. A fejlesztési projektekkel kapcsolatos tanácsadás egyértelmű utat mutat a sikeres megvalósítás felé.

De az FBE által vezetett DMAIC-ciklusú fejlesztési projektek végrehajtását több vállalat választotta rendszeres szolgáltatásként.Ebben az esetben szakembereink közvetlenül projektvezetőként segítik a fejlesztési célok elérését.

Szoftver a Lean Six Sigma számára

Mivel az egész Six Sigma erősen a kemény számokra épül, szükséges a statisztikai szoftver használata.Ezen okok miatt nyugodtan használhatja saját statisztikai szoftverét. Szakembereinknek képesnek kell lenniük arra, hogy sok különféle SW csomagban segítséget nyújtsanak. A folyamatok fejlesztésével kapcsolatos statisztikákhoz leginkább használt szoftver a Minitab. Az FBE pedig a Minitab partnere, így képzést nyújthatunk Önnek ezzel a szoftverrel kapcsolatban is.

De ha inkább a jól ismert MS Excel programmal marad, akkor van egy másik lehetőség az Ön számára. Több mint 22 éve ügyfeleink számára saját statisztikai makrót biztosítunk az MS Excel számára, amely segít bármely Lean Six Sigma projekt végrehajtásában. A szoftvér támogatásával ezeket az ezközöket képes alkalmazni: 

 • Projekt terv
 • SIPOC — folyamatleírás
 • Kritikus vevői követelmények 
 • X-Y célok mátrixa
 • A folyamat felmérése és KPI
 • Value stream értékelés
 • Grafikus statisztikai eszközök
 • R&R – MSA — Measurement systems analysis (Mérési rendszerek elemzése)
 • t-test ANOVA (A variancia elemzése)
 • A folyamat képesség számolása/ a folyamat Szigmáj
 • SPC szabályozási diagramok
 • Box Plot
 • Korrelációs és multi-variációs elemzés
 • A folyamatciklus-idő elemzése. Lean eszközök
 • FMEA, DOE (Design of Experiments)
 • Erőtér elemzés. Döntési mátrix
%MCEPASTEBIN%